Zelfs als u er nog nooit bent geweest, is er iets aan Den Haag waardoor het vertrouwd overkomt. Misschien omdat vrijwel elke Nederlander die je kent een familielid heeft die in deze stad woont. Of misschien is het omdat je Nederlandse geschiedenis hebt gestudeerd en je je herinnert dat Den Haag de thuisbasis is van veel Nederlandse overheidsinstellingen. Of misschien ben je gewoon een visueel ingesteld persoon, en deed het zien van al die rechte lijnen, rasters en perfecte grachten je denken aan de Nederlandse hoofdstad. Wat uw redenen ook zijn om niet veel over de stad te weten, dit artikel zal u helpen de verborgen juweeltjes te ontdekken!

Den Haag: waar te beginnen?

Den Haag is niet alleen een stad, maar ook een gemeente met ongeveer een half miljoen inwoners en daarmee de grootste stad van Nederland. Het ligt in de provincie Zuid-Holland, niet ver van Rotterdam, de grootste haven ter wereld die je als Europeaan zeker moet bezoeken! Het is ook slechts een korte treinreis van Amsterdam en Leiden, waar u de eerste universiteit ter wereld vindt. Hoewel het de zetel van de regering is, is het veel meer dan dat. De stad is een levendige mix van culturen en een kosmopolitische stad met een zeer rijke artistieke scene en een unieke sfeer. In Den Haag zijn veel ambassades, het Internationaal Strafhof en internationale organisaties als de WHO, de VN en de OVSE gevestigd.

Oude Haven

De oude haven van de stad was ooit de belangrijkste toegangspoort tot de stad. Tegenwoordig is het meer een toeristische attractie, met veel winkels, bars, cafés en restaurants die in het weekend behoorlijk druk kunnen zijn. De oude haven is een leuke plek om rond te lopen en te (doen alsof) je een toerist bent. Naast de oude haven is er qua architectuur niet veel te zien in Den Haag. De beroemde wijk Bezuidenhout, bekend om zijn grachten, is vooral moderne architectuur en niet echt een bezoek waard. Het is beter om naar het nabijgelegen Scheveningen te gaan en daar het lange strand, de boulevard en de pier te bekijken. Het is een aangename wandeling door de duinen en een leuke afwisseling van het strenge raster van Den Haag.

Nederlandse overheidsgebouwen

Deze kunt u niet missen. Als u met de trein naar Den Haag komt, ziet u ze meteen als u het station verlaat. Er zijn twee belangrijke voorbeelden van Nederlandse overheidsarchitectuur in Den Haag: Het Binnenhof en het Muziekgebouw. Het Binnenhof was de oorspronkelijke regeringszetel in Den Haag. Het is het grootste Middeleeuwse hof van Europa en de belangrijkste Nederlandse architectuur uit de tijd van de Gouden Eeuw. Het Binnenhof is nu grotendeels een museum, maar het Koningshuis (het regeringsgebouw) bestaat nog steeds en kan worden bezocht. Het Koningshuis is een modern, minimalistisch gebouw dat in 2010 werd voltooid. Het is open voor het publiek en een bezoek waard als u geïnteresseerd bent in architectuur.

Hofvijver en Brouwersgracht

De Hofvijver is een klein kunstmatig meer midden in Den Haag. Naast het nabijgelegen Nationaal Museum is de Hofvijver waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van de stad. De Brouwersgracht is een gracht die parallel loopt aan het Binnenhof en de Hofvijver. Naast de architectuur zijn de Hofvijver en de Brouwersgracht populaire plekken voor de lokale bevolking om tijd door te brengen en met vrienden te genieten van de omgeving. Op een zonnige dag is het zeker een bezoek waard.

Andere bezienswaardigheden

Het Vredespaleis is het gebouw waarin het Internationaal Gerechtshof is gevestigd, wat interessante architectuur is maar niet veel meer. Het Vredespaleis herbergt ook de Nobelprijs voor de Vrede en is een leuke plek om te bezoeken, maar geen speciale reis waard. Naast deze overheidsgebouwen en meren zijn er niet veel bijzondere gebouwen te zien in Den Haag. De stad bestaat vooral uit moderne architectuur zonder bijzondere of beroemde gebouwen. Het Mauritshuis is het enige kunstmuseum in Den Haag dat een bezoek waard is. Er hangen veel beroemde schilderijen, waaronder een van de beroemdste schilderijen ter wereld, Het meisje met de parel. Naast deze musea is er eigenlijk niet veel te zien in Den Haag.

Eten en drinken in Den Haag

De stad staat bekend om zijn uitstekende restaurants, dus je hebt zeker veel opties. Naast de vele chique restaurants heeft Den Haag ook veel casual plekken, waarvan sommige laat open zijn en een prima plek zijn om te eten en te drinken na een dagje musea. De Beurstraverse is een voetgangersgebied in het centrum van Den Haag waar veel eetstalletjes te vinden zijn. Het is elke dag geopend en een geweldige plek om de lokale keuken te proeven. Naast de Beurstraverse zijn er veel lokale restaurants te vinden langs de grachten in het centrum. Veel van deze hebben ook tafels in de grachten, wat een geweldige plek is om te zitten als het weer het toelaat. Naast eten heeft Den Haag ook veel bars en cafés waar u kunt genieten van een drankje en een hapje. Er zijn veel plekken met uitzicht op de grachten waar je met vrienden of zelfs een eerste afspraakje wat kunt drinken.

Is het een bezoek waard?

Den Haag is niet de meest opwindende stad, maar het is een geweldige stad om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in de Nederlandse geschiedenis en cultuur. De stad heeft veel musea, maar het is ook leuk om gewoon rond te lopen en de architectuur te bekijken, vooral bij de grachten, en je voor te stellen hoe Den Haag er honderden jaren geleden kan hebben uitgezien. De stad is een leuke afwisseling van het hectische Amsterdam en een prima plek om een dag of twee door te brengen.